LoraWan, düşük güç tüketimi ve geniş alan çekimine sahip bir iletişim protokolüdür. Açılımını incelediğimizde Long Range Wide Area Network yani “Uzun Menzil Geniş Alan Ağı” olarak ifade edilebilir. Lorawan sanal ağı sayesinde cihazlar ve gatewayler arasında iletişim sağlanabilir. Böylelikle cihazlar internette varlıklarını gösterirler. Düşük güç tüketimi ve uygun fiyatlı olması Lorawan ağını cazip hale getiren unsurlardandır. Lisanssız radyo frekansları sayesinde cihazlar ve gatewayler arasında uzun menzilli çift yönlü bir iletişim gerçekleşir. LoRaWAN, düşük maliyetli ağ dağıtımları için lisanssız ISM (Endüstriyel, Bilimsel, Medikal) radyo bantlarını kullanmaktadır.
Lorawan Gateway Nedir: Lora gateway insanlar ile veri gönderen cihazlar arasında köprü kuran cihazlardır. Dış görünüş olarak kutu şeklindedir ve lorawan anten denilen antenlerle gateway modemden veriler alınır, IoT bulutuna gönderilir.
IoT Nedir?
Kısaltması IoT olan “Internet of Things” Türkçedeki karşılığı nesnelerin interneti olarak anlam kazanan kavram, günlük hayatta kullanılan nesnelerin internet sayesinde diğer nesneler ile veri alışverişi yapabilmesini ve nesnelerin birbiriyle senkronizasyon halinde olmalarını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde veriler toplanır, gönderilir ve üzerlerinde işlem yapılabilir hale getirilir. Nesnelerin interneti cihazları toplanan verileri bir ağ geçidi ile göndermektedirler. Veriler analiz edilebilecekleri bir bulut sistemine ya da farklı bir uç cihaza gönderilir. Bu cihazlar sayesinde birçok işlem insan desteği olmadan kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Nesnelerin interneti, günlük hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra endüstriyel alanlarda da pek cok sürecin daha kolay yönetilmesini sağlar. İnşaat uygulamaları, lojistik uygulamaları, akıllı şehir uygulamaları, imalat uygulamaları, bilişim sektörü uygulamaları, sağlık uygulamaları ve ticaret uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sağladığı etkin operasyon yönetimi ile verimlilik artar ve iş gücü azalır. Kaynaklar ve varlıklar daha iyi kullanılır. Kapsamlı pazarlama ve iş geliştirme stratejileri için sağladığı veriler sayesinde hedefli reklamcılık, fiyat politikasında ihtiyaç duyulan düzenlemeler ve diğer yönetişim faaliyetlerinde işletmelere fazlaca avantaj sağlar.
LoraWan Nedir?
Lorawan, pille çalışan cihazları bölgesel, ulusal veya küresel ağlarda kablosuz olarak internete bağlamak için tasarlanmış bir ağ protokolüdür. Düşük güç ve geniş alan özellikleri ağın öne çıkan özellikleridir. İki yönlü iletişimi sağlar ve uçtan uca güvenlik hizmeti verir. Mobilite ve yerelleştirme hizmetleri ile de nesnelerin interneti kavramının gereksinimlerini karşılamayı hedefler. Lorawan ağının sahip olduğu uzun menzil ağı tüm şehirleri veya yüzlerce kilometreyi kapsayabilir. Hücresel ağlara kıyasla 2-3 kat daha az baz istasyonuna sahip ağların elde edilmesine olanak tanır.
LoraWan Ne İşe Yarar?
IoT teknolojileri için önemli bir ağ protokol hizmeti sunar. Kilometrelere yayılabilen geniş alanlarda herhangi bir enerji gücüne veya kabloya ihtiyaç duymadan iletişimi sağlayabilmektedir. Nesnelerin iletişimini en kolay ve tasarruflu yöntemlerle sağlayan kablosuz ağ teknolojisi sayesinde akıllı park, akıllı bina ya da akıllı şehir gibi pek çok sistemin ihtiyaçları karşılanır ve devamlı olarak veri alışverişi sağlanır.
LoraWan Özellikleri Nelerdir?
Uzun Menzil: Sensörler ve baz istasyonları arasında 15 km’ye kadar sağlayabildiği bir uzun menzilli iletişim ağı vardır. Hücresel ağlar ile kıyaslandığında baz istasyonlarına olan ihtiyaç 2-3 kat daha aza indirgenebilmektedir.
Pil: Veri akımı sağlanırken düşük pil gücüne ihtiyaç duyulur. Güç tüketiminin azaltılmasından dolayı cihazların pil ömrünü 10 yıla kadar uzatabilmektedir.
Çift Yönlülük: Çift yönlü iletişim özelliği sayesinde gönderim ve alım gerektiren pek çok durumun en kolay şekilde gerçekleşmesine olanak tanır.
Lisanssız Bant Kullanımı: Herhangi bir servis sağlayacısının herhangi bir frekans için lisans almak zorunda kalmadan Lorawan ağlarını dağıtmasına yardımcı olan maliyetsiz bantları mevcuttur.
Bunlara ek olarak; yüksek güvenlik, dünya standartlarına sahip olma, mobilite,yüksek kapasite ve düşük maliyet Lorawan ağının diğer bilinen özellikleri olarak karşımıza çıkar.
LoraWan Sensörleri Nerelerde Kullanılır?
Düşük ve orta veri büyüklüğü aktarımı olan uygulama alanları lorawan sensörlerinin kullanım alanlarıdır. Sensör ağ kullanımları, takip ve güvenlik sistemleri, akıllı ev, akıllı şehir, akıllı ölçüm uygulamaları ve endüstriyel kontrol sistemleri gibi alanlarda kullanılırlar. Dünyada ilk lorawan ağı kullanım yeri Amsterdam olarak karşımıza çıkar. Bu uygulama sırasında kablosuz dışarıdan bir enerjiye ihtiyaç duymadan çözüm odaklı geliştirmeler yapılmıştır. Bu ağ sayesinde bir çok işlem gerçekleştirilebiliyor olmasının yanı sıra önceden önlem alınması gereken durumlar da tespit edilebilmektedir. Örneği su baskın sistemlerinde yaşanacak taşma ile alakalı anlık veri aktarımı yapar ve sizi uyarır. Önceden alınan bilgiler sayesinde büyük kayıpların önüne geçilmesi mümkündür. Soğuk hava depoları, ecza depoları gibi sıcaklık derecesinin büyük önem taşıdığı bölgelerde de yaşanan herhangi bir sıcaklık,nem değişimi ile ilgili sizi zaman kaybı yaşamadan bilgilendirebilmektedir. Bilginin takibinin bu şekillerde uzaktan yapılabiliyor olması müdahaleyi kolaylaştırır.
Akıllı tarım alanlarında da Lorawan sensörleri ile çevresel koşulların üretime etkisi azaltılır ve verimlilik üst düzeye çıkarılarak masraflar en aza indirgenir. Seralarda gereksiz su kullanımının azalması ve mahsul arttırılması gibi önemli sonuclar elde edilmesini sağlamıştır. Havuzların klor seviyesi ile ilgili gerekli bilgilendirmelerin yapılması, yangın sistemleri, odalarda acil durum butonu gibi çeşitli alanlarda tercih edilmektedir.